30-09-2003 - Reisbeschrijving Falkland Eilanden
FALKLAND EILANDEN

De Falkland Eilanden liggen in de Zuid Atlantische Oceaan op een breedte tussen 51° en 53° zuid. Grofweg op de breedte van de Straat van Magellaan maar zo’n 500 km oostelijker. De eilandengroep bestaat uit 2 grote eilanden, East en West Falkland en ongeveer 200 kleinere eilanden, verspreid over een gebied ongeveer zo groot als Nederland. De eilanden hebben diepe baaien en veel natuurlijke havens en ankerplaatsen. Het land is heuvelachtig, met een maximale hoogte van net geen 700 m. De vegetatie is heiachtig en doet de eilanden sterk op de Shetland Eilanden lijken.

De bewoners
De bevolking is van oorsprong Engels maar voelt zich vóór alles Falkland eilander. In totaal wonen er ongeveer 2300 zielen waarvan er 2000 in Stanley wonen en de rest woont verspreid over East en West Falkland en de kleinere eilanden. Stanley ligt aan een grote baai aan de oostkant van de eilanden en is de enige stad en meteen hoofdstad.
Het land wordt gebruikt voor het houden van schapen en de geproduceerde wol is van zeer hoge kwaliteit. Hoofdbron van inkomsten is echter het uitgeven van visserij licenties.

Flora en fauna
Het dierlijk leven op de Falkland Eilanden omvat allerlei soorten pinguïns, zeehonden en zeevogels. Het is de basis voor een kleine toeristenindustrie. Er komt een handjevol Engelse toeristen en de eilanden worden aangedaan door enkele cruiseschepen op hun ronde langs het Antarctisch Schiereiland en South Georgia.
Tot nu toe is de mogelijkheid om met een jacht rond de eilanden te gaan varen en de rotsen, kliffen en broedende kolonies te bewonderen nog maar zelden gebruikt.
Een grote verscheidenheid in wilde bloemen siert de eilanden. Met een simpele geïllustreerde gids in de hand is identificatie betrekkelijk eenvoudig.

Klimaat
De gemiddelde temperatuur ligt lager dan in Nederland, hoewel de breedte hetzelfde is. Zomertemperaturen komen zelden boven de 20 gr C. De bijna altijd aanwezige wind zorgt ervoor dat een jas altijd binnen bereik moet zijn. Neerslag is zelden zwaar en de lente en zomermaanden staan zelfs bekend om hun periodes met droog, zonnig weer.

Bereikbaarheid van de Falkland Eilanden
De voordeligste (altijd nog dure) mogelijkheid biedt Lan Chile met een vlucht vanaf Santiago, Chili, via Punta Arenas naar Mount Pleasant Airport op de Falklands.
Er is ook een rechtstreekse vlucht vanaf de RAF-basis ‘Brize Norton’ bij Swindon in Engeland. Dit is een erg goede verbinding met de Falkland Eilanden. Er wordt een tussenlanding gemaakt op Ascension Island. Dit is echter tevens de duurste verbinding en de RAF probeert het aantal civiele passagiers tot een minimum te beperken
Mount Pleasant Airport ligt op korte afstand van Stanley en is tevens de basis voor het militaire garnizoen dat sterk uitgebreid is sinds het conflict met Argentinië in 1982.

VAN DAG TOT DAG...

FALKLAND EILANDENDag 1
In de namiddag komt u aan op Mount Pleasant Airport, vanwaar een bus u naar Stanley brengt. U krijgt zo al een aardige indruk van hoe East Falkland eruit ziet.
U wordt afgezet bij het schip, dat gemeerd ligt in de haven. U hebt de gelegenheid het stadje te verkennen en de verschillende wrakken in de haven te bekijken. Een monument herinnert aan de Falkland Oorlog, door de eilanders consequent ‘the conflict’ genoemd. Bordjes beschrijven de bezienswaardigheden.
Loopt u zeker ook de heuvel op om een goed overzicht te krijgen van de stad met de 9 km lange baai en zijn uitgang naar Port William.
Een uitgebreid introducerend praatje met uitleg van Tooluka veiligheidsvoorschriften en huisregels hoort zeker ook op deze dag.

Dag 2
Tenzij de weersomstandigheden perfect zijn (dan gaan we meteen varen), gebruiken we deze dag om de omgeving van Stanley te bekijken. Een goede wandeling over vlak terrein brengt u naar het einde van de haven. De omgeving is prachtig; de heidekleurige begroeiing vormt een fraai contrast met het blauwe water, en het wrak van de Lady Elizabeth is een markant baken .
Verderop is Gipsy Cove met zijn grote kolonie Magellaan pinguïns, op de Falklands Jackass pinguïn genoemd. Om té nieuwsgierige toeristen op een afstand te houden, is er een omheining neergezet boven het witte zandstrand.
Terug aan boord smaakt de warme chocomel uitstekend en wie nog energie heeft loopt voor het eten de stad nog eens in.

Dag 3
Wederom kijken we wat het weer doet. Zijn de berichten gunstig dan gaan we, zo niet kunnen we deze dag het museum bekijken of zelfs een excursie over het eiland organiseren langs de verschillende bezienswaardigheden. Een andere optie die je eigenlijk niet wil missen is een wandeling naar de vuurtoren van Cape Pembroke.
Kortom, tijd tekort.
Misschien zakt de wind vanavond wel in en besluiten we te beginnen aan onze oversteek naar de westelijke eilanden. De eerste mijlen leggen we af voor het donker en bij de koningspinguïnkolonie van Volunteer Point gaan we ten anker.

Dag 4
In de ochtend en vroege middag bezoeken we de kolonie en hebben we uitgebreid de gelegenheid deze prachtige vogels te fotograferen en hun kleuren op ons in te laten werken.
Als we na een late lunch weer anker op gaan zetten we koers naar Falkland Sound. Via de Tamar Pass komen we weer in de beschutting van de eilanden.
Let wel, mocht de wind in het noorden zitten, dan gaan we vanuit Stanley zuidwaarts en ronden we de eilanden met de klok mee.
Hoe dan ook zullen we snel weer in de beschutting zijn en krijgen we weer volop tijd de benen te strekken en de vogels, pinguïns en zoogdieren te bewonderen.

Dag 5
Met een veldgids in de hand ter identificatie van de verschillende inheemse planten en bloemen wordt elke wandeling een ontdekkingsreis.
Vandaag zijn we bijvoorbeeld op Pebble Island te gast. In de meertjes zwemmen zwartnek zwanen en rotsspringer pinguïns brengen op de rotsen hun jongen groot. In grote aantallen doen reuzen stormvogels hun voordeel met de wind en ze glijden sierlijk vlak boven onze hoofden langs de rand van de klif.
Misschien is het wel juist de tijd om de schapen te scheren! Dat zou een geweldige gelegenheid zijn om dit zware werk van dichtbij te zien!

Dag 6
Van Pebble Island varen we binnendoor naar Kepple Island.
Op dit onbewoonde eiland komt de geschiedenis tot leven. Vanaf 1854 gebruikte de Patagonian Missionary Society het eiland om kleine groepjes Vuurlandse indianen te trainen in West-Europese christelijke gebruiken, die naar inzicht van de missionarissen onontbeerlijk waren voor een leven in het hiernamaals. Het was hier dat Thomas Bridges, aangenomen kind van een missionaris, onder andere van Jemmy Button de taal van de Yaghan indianen leerde spreken, de basis voor zijn latere woordenboek Yaghan-Engels.
De hele geschiedenis is te lang voor hier, maar aan boord en lopend over het eiland hebben we de kans daar uitgebreid over te vertellen.

Dag 7
In de ochtend gaan we anker op en varen we naar het nabijgelegen Saunders Island!
Ook dit eiland is rijkelijk bedeeld met vogels. Varen we naar ‘The Neck’ dan hebben we maar liefst 4 soorten pinguïns bij elkaar: Konings-, ezels-, rotsspringer én Magellaan pinguïns! En als we geluk hebben loopt er nog een verdwaalde kinband of Macaroni pinguïn tussen!
Verder zijn er kolonies Blauwoog en Rotsaalscholvers. En daarnaast nog eens de Wenkbrauw albatros!
Ik weet niet of we hier aan 1 dag genoeg hebben!

Dag 8
Tja, wat zullen we doen? Misschien waait het wel zó hard dat we in de beschutting van Saunders blijven! Dat zou mooi zijn!
En anders ligt Carcass Island iets verderop te lonken! Weer een paradijsje, waar in de beschutting van de settlement tussen de gele brem zelfs palmbomen groeien! En we zijn aangekondigd; dat blijkt uit de koffie en zelfgebakken cake en koekjes die Rob McGill voor ons heeft klaar staan! Wat een welkom weer!
Dit is het meest NW-elijke bewoonde eiland. Verderop liggen alleen nog de beroemde en beruchte Jason Islands. Beroemd om hun grote kolonies wenkbrauwalbatrossen en berucht om hun slechte bereikbaarheid en open ligging in de felste westenwinden!
Maar áls de weergoden ons 2 dagen gunstig gezind zijn, dan grijpen we onze kans!

Dag 9
Al eilandhoppend laten we vandaag misschien al wel ons anker vallen op West Point Island. Ook daar zal het niet meevallen het welkom van Roddy en Lily Napier af te slaan (als we dat al zouden willen….).
Als we daarna de heuvel oplopen en aan de andere kant van het eiland de gemengde kolonie wenkbrauwalbatrossen – rotsspringer pinguïns zien, is het tijd om even te gaan zitten! Deze overdaad aan vogels moet even tot u doordringen!
Loopt u verder, let u dan op want een Johnny Rook, ofwel Striated Caracara, neemt een duikvlucht op uw hoofd als u te dicht in de buurt van zijn nest komt. Beneden aan de steile kliffen liggen de harems pelsrobben en zeeleeuwen vredig met hun jongen in de zon.
Terug bij de settlement foerageren tientallen kelpganzen tussen het groene zeewier en een zwarte scholekster probeert ook een graantje mee te pikken aan de waterlijn.

Dag 10
Als het weer het toelaat varen we tussen de Passage Islands door naar New Island. Dit eiland is gesplitst in een noordelijk en een zuidelijk deel. New Island South is in bezit en wordt beheerd door Ian Strange, een enthousiast voorstander van natuurbehoud op de Falkland Eilanden. Het eiland ligt in de extreme zuidwest hoek van de archipel en is weer een waar paradijs voor liefhebbers van dierlijk leven.
In de hoek van de baai waar we ankeren zijn nog restanten te vinden van de walvisvaart die hier begin 20e eeuw korte tijd floreerde.

Dag 11
Langzaamaan moeten we weer gaan denken aan de terugreis naar Stanley. Dit is gelukkig wel met de overheersende westenwinden mee, dus over het algemeen gaat dat vlot genoeg!
Maar vandaag gaan we nog kiezen tussen Beaver Island, waar Jérôme Poncet rendieren van South Georgia heeft lopen, Staats Island, waar hij patagonische guanaco’s houdt of Tea Island, wat zo’n prachtige vegetatie heeft dat we weer ogen tekort komen.

Dag 12
Om alvast een klein beetje in de goede richting te varen gaan we naar Weddell Island, naast East en West Falkland het grootste van de eilanden. Ook hier weer kunnen we prachtige wandelingen maken over het uitgestrekte eiland. Dolfijnen spelen om het schip en komen zelfs tot bijna onder de steiger terwijl in de verte de zeeolifanten hoorbaar zijn met hun geloei.

Dag 13-14
We varen de 180 zeemijl terug naar Stanley. We komen vlak langs het indrukwekkende Horse Block: 4 poten, een lijf en een kop erboven, maar dan van rots! En daarmee laten we de westelijke eilanden achter ons.
We ronden de zuidelijke kustlijn en langs Cape Pembroke en de Tussock Islands varen we via de Narrows de baai van Stanley weer binnen.
Waarschijnlijk is er ook nu nog tijd om een souvenir te kopen of een bezoek te brengen aan het museum.

Dag 15
De bus komt u weer ophalen en brengt u naar Mount Pleasant Airport, vanwaar de Lan Chile vlucht naar Santiago vertrekt. Een bijzondere reis is ten einde.
terug
 
Tooluka in 2018

Home

06-06-2004
Reisvoorwaarden Tooluka B.V.
29-09-2003
Wat mee te brengen?
15-04-2003
Algemene Informatie


Een overzicht
van de boeken
aan boord Tooluka